EMDR – Een Effectieve en Wetenschappelijk Onderbouwde Methode voor de Behandeling van Psychotrauma en Andere Problematieken
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een wetenschappelijk onderbouwde therapeutische methode. Meer dan 25 gecontroleerde studies en talrijke meta-analyses tonen aan dat EMDR effectief is, niet alleen voor de verwerking van trauma, maar ook bij andere psychologische problemen. In 2013 concludeerde de WHO (World Health Organization) dat cognitieve gedragstherapie en EMDR de enige aanbevolen methoden zijn voor de behandeling van trauma bij kinderen, adolescenten en volwassenen.
Veel mensen ervaren na EMDR een diepe verandering. De emotionele lading van herinneringen neemt af, en eventuele beelden van het verleden voelen minder overweldigend. Soms merk je zelfs dat het beeld kleiner lijkt, of verder weg lijkt. Dit leidt tot een gevoel van kracht en veerkracht.
Hoe Verloopt een EMDR-Sessie?
Samen kijken we naar de ervaringen uit je verleden die verband houden met je klachten. We brengen deze gebeurtenissen in kaart en bepalen welke herinnering het meest belastend is.
Tijdens de sessie richt je je op dit beeld, de negatieve gedachte over jezelf die ermee verbonden is, en de gevoelens en sensaties die dit oproept. Terwijl je deze ervaring ophaalt, voegen we een vorm van bilaterale stimulatie toe (ik gebruik buzzers, die je in je handen legt, en die automatisch afwisselend zoemen). Dit helpt je brein om de herinnering op een nieuwe manier te verwerken.
Regelmatig checken we hoe de herinnering aanvoelt in het hier en nu. Het uiteindelijke doel is dat je geen spanning of negativiteit meer voelt bij het terugdenken aan de gebeurtenis en een nieuwe, positieve overtuiging als waar aanvoelt. Je zult merken dat de herinnering nog steeds bestaat, maar dat ze je niet langer automatisch overspoelt met nare gevoelens of gedachten.
Hoewel het exacte mechanisme achter EMDR nog niet volledig begrepen is, vermoeden onderzoekers een complex samenspel van verschillende processen in het brein die een zelfhelend proces in gang zetten.
Waarom Werkt EMDR?
EMDR is gebaseerd op het AIP-model (Adaptive Information Processing). Soms slaat je brein een traumatische gebeurtenis niet goed op, waardoor negatieve gevoelens en gedachten vast blijven zitten. Het geheugennetwerk, inclusief alle gevoelens en sensaties van onmacht en angst, is dan geblokkeerd. Je blijft in een overlevingsmodus hangen terwijl het gevaar al is geweken. Je reageerd alsof het gevaar nog steeds aanwezig is, zelfs als dat niet zo is. Neurologisch onderzoek toont aan dat EMDR helpt om deze verstoorde verbindingen in je brein te herstellen. We zien bv voor een EMDR-sessie een overactief angstsysteem en onvoldoende verbinding met andere hersensystemen die zorgen voor natuurlijke emotieregulatie en integratie van pijnlijke gebeurtenissen. Na EMDR-sessies laten hersenscans zien dat deze verbindingen worden hersteld en de pijnlijke herinnering op hersenniveau lijkt te zijn geïntegreerd.
Kwaliteitsgarantie – Erkende en Kwaliteitsvolle Training
Wanneer je voor EMDR kiest, is het belangrijk een therapeut te vinden die een uitgebreide opleiding heeft gevolgd bij een door EMDR Europe erkende trainer. Een erkende EMDR-therapeut is aangesloten bij EMDR Belgium. Elke EMDR-practitioner moet zijn kennis up-to-date houden en voldoende opleidingscredits behalen door het volgen van aanvullende trainingen en supervisies.
EMDR bij ingrijpende gebeurtenissen
Een ongeval, een overval, een ingrijpend verlies – sommige ervaringen laten diepe sporen na. Als je merkt dat een herinnering blijft terugkomen, je dagelijks functioneren belemmert of intense emoties oproept, dan kan EMDR je helpen om deze last te verlichten. Samen zorgen we ervoor dat deze ervaring niet langer je leven bepaalt.
Meer dan Traumabehandeling
EMDR helpt niet alleen bij trauma, maar wordt ook ingezet bij angst, depressie, burn-out, verslaving, chronische pijn en een negatief zelfbeeld. Zelfs als er geen duidelijke oorzaak lijkt te zijn, kunnen we via EMDR werken aan wat jou belemmert in het dagelijks leven.
Wil je meer weten over EMDR? Kijk op www.emdr-belgium.be of neem contact op.
Tekst (met aangebrachte aanpassingen) gebaseerd op www.emdr-belgium.be